Travel

Favoriete (studenten) hotspots @ Brussel

IMG_0357

Brussel heb ik nooit als een hele bijzondere stad ervaren. Het voelde als een soort van mix van Frankrijk en Nederland en ik wist daardoor niet zo goed hoe ik de stad moest plaatsen. Ik was er 3 keer geweest en werd er nog niet helemaal warm van. Bij Barcelona had ik een beetje hetzelfde, na enkele bezoekjes nog steeds geen geweldig gevoel terwijl iedereen daar altijd zo enthousiast over is. ‘Tja, de enige manier om dat op te lossen is om de stad nog een kans te geven’, werd tegen mij gezegd. En zo ging dat ook met Brussel. Tijd voor nog een bezoekje en kijken hoe het nu bevalt.

Vorige week ging ik samen met Sophie naar Brussel. De supertoeristische dingen zoals Manneke Pis en het Atomium sloegen we deze keer over. We waren meer op zoek naar het bruisendere Brussel. De leuke tentjes voor een kop koffie, toffe winkeltjes, cafés en barretjes. Brussel heeft namelijk 52 hoge scholen en universiteiten en 92000 studenten. Oftewel: op zoek naar het bruisende studentenleven. En Sophie en ik zijn naast cultuurliefhebbers ook niet vies van een goed feestje en een fijne cocktail. Tijd om al de studenten hotspots te verkennen. Want geloof me, die zitten daar wel.

IMG_0363IMG_0387

Winkelen

In Brussel heb je een heleboel vintage en tweedehands winkels waar je terecht kunt. Zo kun je voor een leuke prijs vaak hele mooie items scoren. De map hierboven geeft een overzicht van alle vintage winkels die je in Brussel hebt, een heleboel! Onder studenten schijnt het enorm populair te zijn. Episode, bijvoorbeeld, is een vintage zaak die je ook in Amsterdam kunt vinden en waar ik zelf ook wel eens een kijkje neem. Maar veel vintage winkels uit Brussel kennen wij niet; bezoekje waard dus. Naast kleding vind je bijvoorbeeld ook veel toffe winkels met vinyl platen waar je je uren kunt vermaken. Vooral rond de Lombardstraat vind je veel van zulke spots.

IMG_0352

Naast vintage zijn er ook een heleboel andere plekken waar je kunt shoppen. Zo vind je in de buurt Louise de duurdere winkels en is het stiekem heel erg leuk om even bij Cartier of Louis Vuitton weg te zwijmelen. Mijn favoriete winkels die ik tegen kwam waren Sake, Fresh en Kure. Hele mooie (concept) shops! Persoonlijk mijn favoriet.

IMG_0149IMG_0163

Matonge buurt

Vlakbij ons hotel, zat de buurt Matonge. Als je bij de metrohalte Naamsepoort de zijstraatjes van de Chaussé de Wavre neemt kom je in een wijk vol met Afrikaanse invloeden. Kleurrijke stoffen, kruiden en exotische producten. Sophie en ik waren beland in een winkel vol met extensions en pruiken. Iets wat in de westerse cultuur al snel als ‘apart’ wordt gezien, maar in de Afrikaanse cultuur als iets veel toegankelijkers. Stiekem konden we het niet laten om de pruiken te passen en ons eens onder te dompelen in deze cultuur. Van de ene op andere straat lijk je in een totaal andere cultuur te komen.

IMG_0167IMG_0182

Niet alleen dit soort Afrikaanse invloeden zijn in deze wijk te vinden, maar ook veel heerlijk eten uit deze keuken. Die avond deden we nog een hapje bij Au Soleil d’Afrique een Afrikaans restaurant. Gerechten waar je normaal niet snel op zou komen, maar verbazingwekkend lekker zijn. Onderschat de Afrikaanse keuken niet. Per persoon betaal je voor een gerecht zo’n € 7 euro, super cheap!

Untitled-1IMG_0111IMG_0408

Uitgaan

Zoals ik al zei, zijn Sophie en ik niet vies van een avondje uit. Een fijn drankje gaat er bij mij altijd wel in – dat in Brussel de leeftijdsgrens 16 is maakt het ook nog eens een stuk makkelijker. Vlakbij de Beurs en Grote Markt vind je rond de Sint-Gorikshallen een hoop barretjes en plekjes waar je kunt zitten. Hiervanuit kun je ook naar het Fontainaplein lopen waar je nog meer leuke plekjes vindt.

’s Avonds gaan her en der wat lampjes aan en alles is nog tot laat open. Na een drankje doen buiten, zijn Sophie en ik nog op zoek gegaan naar een plek waar we binnen konden dansen. Waar in Amsterdam veel plekken al rond een uur of 2 sluiten, gaat het hier zeker nog tot een uur of 5 door en ben je de hele avond/nacht zoet.In de Steenstraat vind je ook een heleboel toffe plekjes waar je terecht kunt, zo heb je daar ook een hoop gay bars. We hebben tot laat staan dansen en als ik er aan terug denk was het heerlijk. Enorm gelachen en toen we onderweg naar ons bed gingen en zagen dat het alweer licht begon te worden, was het duidelijk: dit was een goede avond.

IMG_0336IMG_0331IMG_0315IMG_0305

Eten & drinken

Als je mij ergens gelukkig mee kan maken is dat wel met uit eten gaan, een lekker broodje buiten de deur of een goede koffie ergens. Ik vind het heerlijk, even op je gemak met iemand zitten en dan genieten van het eten. In Brussel hebben we een aantal toffe spots gevonden die het delen waard zijn. Peck 47 is een plek waar je terecht kunt voor een lekkere smoothie, lunch of ontbijt. De zaak vind ik er ook onwijs tof uit zien en zou het stiekem ook bestempelen als een echt ‘hipster tentje’. C’mon, zelfs de rietjes zijn leuk!

Bij Bia Mara kun je terecht voor fish & chips, maar ook voor de vega’s zoals mij hebben ze enkele gerechten. Pizzeria Mirante heeft ook veel vegetarische pizza’s en schijnt ook onder de studenten heel populair te zijn.

Untitled-1

IMG_0101IMG_0113IMG_0118

Ons verblijf

Hoewel je als student zijne weliswaar niet in een hotel verblijft, stikt het toch wel van toffe plekjes in Brussel. Het concept hotel waar we verbleven heeft mijn hart veroverd. Puur uit enthousiasme wil ik dit zo graag delen, want ik vond het praaaachtig.

Het hotel staat in het teken van fotografie. Dit kun je zien aan het hele interieur; er hangen lenzen aan de muur in de lobby, foto’s die overal rondhangen (sommige zelfs van wat personeel dat er werkt) en de grote Kodak decoratie aan de muur. De kamers daarentegen waren heel mooi ruim en ook de neon cijfers van de kamernummers waren prachtig. Een heel tof en hip hotel waar ik me zelfs al uren kon vermaken door het bladeren in de tijdschriften met fotografie en de foto’s aan de muur.

Brussel, een stad die me toch heeft weten te verrassen. En het was dan ook erg leuk om alle studenten hang-outs te verkennen. Een mooie stad om je studentenjaren te slijten met een hoop plekken waar je wel zoet bent. Mag ik nog een keertje terug, s’il vous plaît? Of moet ik me toch even voor een studie inschrijven daar?


Voor meer info over Brussel en haar bruisende studentenleven, check study.brussels. #studyinbrussels

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit.Brussels.


12 reacties op “Favoriete (studenten) hotspots @ Brussel”

 1. Melike zegt:

  Ik ben nog nooit in Brussel geweest, wil er echt graag een keer naar toe! Ik kreeg het als cadeau voor mn verjaardag van mij ouders, even laten herinneren aan hun dus!

  [Antwoord]

 2. Denise zegt:

  Erg leuke post met prachtige foto’s! Thanks voor de tips :-)

  [Antwoord]

 3. Karlijn zegt:

  Leuke tips allemaal! Ik ben wel eens in Brussel geweest, maar toen ik meer verdwaald met mijn ouders dan dat we echt iets van het centrum gezien hebben. Een goede reden om nog naar Brussel te gaan 😛

  [Antwoord]

 4. Lise zegt:

  Als je de enige echte belgische studentenstad wilt zien, dan is dat toch echt wel Leuven! Brussel is ook erg fijn, maar zelf voel ik me daar ’s avonds soms wat minder op mijn gemak, hangt natuurlijk ook wel af van de wijken waar je passeert :)

  [Antwoord]

 5. Eline zegt:

  Leuk artikel!

  [Antwoord]

 6. Martine zegt:

  Vind Brussel zelf heel erg leuk, ben er 2 keer geweest maar kende de plekken van je artikel nog niet.

  [Antwoord]

 7. Het is zo leuk om een stad op deze niet-toeristische manier te ontdekken! Heb dat laatst bij Parijs gedaan, waardoor ik stad opeens veel meer ben gaan waarderen.

  [Antwoord]

 8. Alex zegt:

  Leuke tips! Toen ik in Brussel heb gewoond zijn wij ook vaak naar Delirium gegaan s’avonds, en vanuit daar later nog ergens anders naartoe. En in de zomer heb je elke zaterdag de rooftopparty op parking 58 met een super uitzicht tot aan het Atomium!
  En voor eten is natuurlijk ook Elli’s Burger super lekker, en daarna een biertje of wijntje bij Bar des Amis bij het Sint Katelijne Plein!

  Liefs uit NYC,
  Alex

  [Antwoord]

 9. patche zegt:

  Leuk hoor die hotspot maar weet je wat pas echt een leuke hotspot is? patche.nl! Daar vind je namelijk al patches en pins vanaf 46 cent!

  [Antwoord]

 10. Sanne zegt:

  Aahh nu wil ik echt naar Brussel, haha!

  [Antwoord]

 11. Han zegt:

  Ondanks dat ik Brussel niet zo goed ken en ik er nooit echt fan van was, hem ik me er toch voor een studie ingeschreven. Hopelijk weet de stad mijn hart te veroveren, haha!
  Trouwens zou het echt fijn zijn moest je ook in Brussel komen studeren, wie weet komen we elkaar ooit tegen :)

  [Antwoord]

 12. Hanna zegt:

  hi jiami,

  Met welke heb je deze foto’s gemaakt? Super handig artikel!

  [Antwoord]

Geef een reactie

social media

about

Jiami.nl is mijn persoonlijke blog waar ik dagelijks blog over alles wat mij bezig houdt. Van kleding en make-up tot reizen en rondjes rennen. Dit trekt maandelijks zo’n 210,000 unieke bezoekers. Naast het schrijven van blogposts verschijnt er ook elke vrijdag een video. Meer info?
© 2015. All Rights Reserved. Build with ♥ by Jiami Jongejan.