Onze rondreis route in China

11 september, 2017

China is een GROOT land. Het samenstellen van een route in dit land is dan ook zeker een van de moeilijkere routes – in mijn ogen. De afstanden zijn intens en trek je wenkbrauwen dan ook niet omhoog als je in een nachttrein van 18 uur zit. Door deze afstanden is het vaak wat moeilijker om een goede route te plannen omdat sommige bezienswaardigheden zo ver uit elkaar liggen.

Samen met mijn vriend ben ik 3 weken door China gereisd, en ter inspiratie om jouw eigen route te maken; bij deze onze rondreis route in China!

Beijing – Pingyao

Wij vlogen naar Beijing om daar uiteraard enkele bekende spots te bezoeken; de Chinese Muur, de Lama Tempel en het Zomerpaleis. Hier verbleven we in de authentieke Hutong wijken en spendeerden we 4 volle dagen. An sich hadden wij aan 4 dagen genoeg, maar omdat er in Beijing nog veel meer plekken te bezoeken zijn, zou je hier ook nog enkele dagen aan kunnen toevoegen zodat je nog meer bezienswaardigheden in Beijing kunt bezoeken.

Vervolgens zijn we vanuit Beijing doorgegaan met de high speed train naar Pingyao. Deze snelle trein bracht ons binnen 3 uur naar de volgende bestemming.

Pingyao – Xi’an

De reis zette zich voort in Pingyao, een authentiek Chinees dorpje. Het centrum bevindt zich tussen de stadsmuren waar geen auto’s en ander verkeer komt. Hierdoor zal je enkel voetgangers en fietsers tegenkomen, wat ten goede komt aan het typisch authentieke sfeertje. Het stikt er van allerlei kraampjes met eten, souveniertjes of thee. Pingyao is klein, dus aan 2 dagen heb je hier zeker voldoende.

Vanuit Pingyao kun je met de (nacht)trein of bus verder. Wij kozen ervoor om met de nachttrein verder te gaan naar Xi’an.

Xi’an – Zhangjiajie

Xi’an staat vooral bekend om haar terracotta leger, welke bijna iedereen combineert met een bezoekje Xi’an. Maar naar onze mening is de stad Xi’an zelf nóg leuker. De sfeer op straat is enorm goed, en de moslim wijk is een van mijn favoriete wijken. Het is hier enorm druk en overal staan eettentjes, maar dat zorgt ervoor dat de stad zo bruist. Wij hebben ons daar 3 dagen vermaakt, wat in mijn ogen een prima lengte was. Je zou er eventueel nog een of twee dagen aan willen toevoegen als je liever wat rustiger reist.

Wij namen vanuit Xi’an een vliegtuig naar Zhangjiajie, omdat deze afstand alleen met het vliegtuig mogelijk is.

Zhangjiajie – Fenghuang

Om het nationale park van Zhangjiajie te bezoeken, koop je toegangstickets die 3 dagen gelden. Wil je hier dus het maximale uit halen, is het aan te raden om hier 3 dagen in het park te verblijven. Je kunt namelijk ook in het park zelf overnachten. Het park is enorm, dus je bent hier zeker 3 dagen zoet.

Vanuit Zhangjiajie kun je je route voort zetten met de bus richting Fenghuang. Deze busrit duur ca. 3 uur.

Fenghuang – Guilin

Fenghuang is net als Pingyao een authentiek Chinees stadje, maar deze twee zijn een wereld van verschil. Waar Pingyao wordt gesierd door de Chinese kraampjes en gebouwen, is Fenghuang juist bekend om de rivier die door de stad loopt. ’s Avonds wordt het hier helemaal verlicht en het stikt er van de café’s en bar. 

Fenghuang is een prachtige stad, maar na 2 dagen, heb je het hier ook wel weer gezien. Het is erg klein en er valt ook niet heel veel te beleven. Vooral door de stad lopen en de sfeer proeven, is hetgeen wat het hier zo uniek maakt.

Vanuit Fenghuang kun je de bus naar Guilin nemen, een behoorlijke rit van ongeveer 6 uur.

Guilin – Yangshuo

Je kunt ervoor kiezen om in Guilin te blijven en de natuur rondom Guilin te bezoeken. Plan hier zeker 2 dagen voor in. Omdat wij iets krapper in het schema zaten, hadden wij besloten om Guilin over te slaan en het (soortgelijke) natuur in Yangshuo te bezoeken. Yangshuo is kleiner dan Guilin en er zijn minder Chinese toeristen.

Huur in Yangshuo een fiets of scooter, neem een boottochtje en verken daarmee het karsgebergte in dit gebied. Prachtig! Niet voor niets maakt men soms de vergelijking met Halong Bay in Vietnam. Een heerlijk dorpje waar je zeker 3/4 dagen zoet bent.

Vanuit Yangshuo namen wij de bus terug naar Guilin om vandaaruit de nachttrein naar Shanghai te nemen. Een goede rit van ruim 18 uur, geen fan van de nachttrein? Een binnenlandse vlucht is ook mogelijk.

Yangshuo – Shanghai

Onze trip eindigden wij is Shanghai, om toch nog een beetje extra stad aan de route te geven. Bezoek in Shanghai de Bund, de Nanjing Road en verken de stad. Je zou ook vanuit hier een dagexcursie naar Suzhou kunnen boeken. Een stad om niet te missen, maar naar onze mening ietwat een tegenvaller. Wij zouden aan 3 dagen voldoende hebben.

Hoe lang reizen?

Over deze route deden wij 3 weken, wat dus met een klein tempo was. Dit was echter alleen mogelijk doordat wij voor onze reis onze treintickets al via cTrip hadden geregeld en deze route dus al (deels) hadden vastgesteld. Doordat je in China altijd 3 dagen van tevoren de treintickets al bij een trein station moet regelen – om vervolgens soms uren te dringen tussen de menigte – op de hoop dat je geen staanplaats in een nachttrein krijgt, besloten wij dit van tevoren te regelen. Hierdoor stond onze route en data al wel vast.

Onderweg ontmoetten we ook mensen die dit wel ter plekke regelden en hen ging dat nog wel redelijk goed af. An sich zou je dus ook alles ter plekken kunnen regelen, maar als je weet dat je veel met de trein reist, hou er dan rekening mee dat je je treintickets zeker weten moet regelen van tevoren.

De route is in mijn ogen een perfecte mix tussen cultuur (Pingyao, Fenghuang, Beijing), natuur (Zhangjiajie, Yangshuo) en stad (Beijing, Shanghai). Hierdoor zie je China van allerlei verschillende kanten.

Uiteraard zou je de route ook kunnen aanpassen. Zo kun je van Xi’an doorgaan naar Chengdu en dan verder trekken naar Lhasa, Tibet. Of juist de trip zuidelijker trekken door van Yangshuo door te gaan naar Yunnan en steden als Kunming, Dali en Lijang mee te pakken. Zie de route hierboven slechts als een inspiratie of houvast die je kunt gebruiken om jouw eigen route samen te stellen. Veel succes!

1 comment

  1. Comment by Laura

    Laura Reply 9 januari, 2018 at 15:54

    Wauw, wat een prachtige reis! China lijkt mij echt geweldig. Zo’n andere cultuur ook:)

    [Antwoord]

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go top