Uncategorized

Liefde voor analoge plaatjes

december 17, 2014 | by Jiami


Ik heb altijd al een zwak gehad voor mooie plaatjes. Sterker nog: altijd al een zwak gehad voor mooie dingetjes. Analoge fotografie is een van die mooie dingetjes. Het heeft heeft misschien een beetje een hoog hipstergehalte, maar dat maakt het niet minder leuk.

Ik vind het persoonlijk heel tof om een foto te maken en dan af te moeten wachten totdat je het resultaat ziet. Ook de mislukte foto’s hebben zo z’n charmes omdat ‘het toch niet zoveel uitmaakt want het toch analoog’. Ik kwam op het idee om dit artikel te typen doordat ik een mailtje kreeg van de Lomography Store in Amsterdam. ‘Hoi, we hebben hier al een halfjaar een set ontwikkelde foto’s liggen die je bent vergeten op te halen. Als je ze voor kerst niet ophaalt moeten we ze weggooien.’ Oeps. Duidelijk.

Net raakte ik verdwaald op verschillende site’s met analoge plaatjes. Enorm onder de indruk van de foto’s. Zitten echt hele mooie tussen die het delen waard zijn.


Karl Schönswetter


Armin Schuhmann


The Dalai Lomo

Corentin Schieb


Neilsonabeel


A Passing BreezeBert

Als het aan mij ligt zou ik aan dit lijstje nog een miljoen plaatjes toe kunnen voegen. Ik vind het helemaal geweldig. De sfeer die je op analoge foto’s hebt is op de een of andere manier heel anders dan die je op digitale foto’s hebt. Een beetje dromerig? Daarnaast is het vaak toch wat korreliger, normaal vind ik dat bij digitale foto’s nooit erg mooi. Ik maak voor analoog maar al te graag een uitzondering.

Vooral het werk van Bert (laatste paar foto’s) vind ik geweldig. Die schiet zijn werk overigens met een Leica, heel mooi speeltje. Leica is een Duits producent van onder andere analoog camera’s, al in de jaren dertig populair (moet je nagaan!) Analoge camera’s kun je bij de kringloop al snel voor een tientje krijgen. Leica’s daarentegen zijn vaak boven duizend euro. Zit heel veel verschil in dus.

Nu heb ik een hoop foto’s van anderen gepost. Leek me dan ook wel tof om zelf een paar foto’s te posten. (Helaas nog niet de nieuwe, want die moet ik ophalen, haha).

De foto’s van mij zijn geschoten met Lomography camera’s. Een Holga en een Fisheye Baby. Het gaat voor mij de uitdaging worden om binnenkort meer van die analoge plaatjes te schieten. Ik vind het echt heel erg leuk, maar moet eerlijk toegeven dat ik het vaak vergeet. Bij deze een reminder voor mezelf dus. Ik ga met de Holga schieten deze keer, vind die toch wat fijner dan de Fisheye. Maar de effecten die je met een analoog camera krijgt vind ik prachtig (of is dat inmiddels al duidelijk?)

Wat vinden jullie van analoge fotografie?

love,
Jiami.

 • kelly caresse |

  Wat een mooie fotografie, op de een of andere manier heel rustgevend om naar te kijken, ik houd daar wel van 🙂 mooie afbeeldingen heb je uitgekozen

 • Laura Steenks |

  Wauw, wat een prachtige plaatjes! Eerst wil ik een spiegelreflexcamera en dan zou een analoge echt super tof zijn!

 • Kiki |

  Het is net of je in een sprookje kijkt! Super mooi x :love:

 • Beautydagboek |

  Ik vind dit hele sfeervolle foto’s. Met heel veel aandacht gemaakt en dat zie je! Het lijkt als de dag van gisteren dat ik nog met zo’n analoge camera naar concertjes ging. Pfoeh..wat gaat die tijd toch snel! En zou oud ben ik ook weer niet hoor ;). Ik vind de kwaliteit soms juist mooier moet ik zeggen. Zelf heb ik de Diana + een paar jaar geleden gekocht. Echt een leuk ding voor erbij :).

 • Denise |

  Wauw, wat een onwijs tof artikel! Ik herken mezelf heel erg in je passie voor analoge plaatjes. Zo leuk! <3

 • Tessa | Raspberry & Ripped Jeans |

  Oh wauw! Wat een prachtige plaatjes inderdaad! Ik vind analoge fotografie ook zo leuk! Juist dat je de foto niet meteen kan zien, of opnieuw nemen is zo leuk! Liefs

 • Frederieke |

  Ik vind analoge fotografie zo mooi, ik zou ook zo graag een analoge camera willen hebben! Heel leuk artikel en wat een prachtige plaatjes ♥

 • Elize |

  Ik vind het een enorm mooi. De inperfecties maken het juist mooi en charmant. Ik hoop dat we nog wat meer analoge fotografie te zien krijgen op jouw blog! Ik heb al zeker enorm genoten van deze leuke kiekjes!

 • Margot |

  Wat een mooie verzameling foto’s zo bij elkaar!

 • Maartje - Happybeautyaddictions |

  Ik vind het echt heel mooi! ox :kiss:

 • Beautyjuf |

  Wat een prachtige sfeervolle foto’s!

 • Minke |

  Wauw, super mooie foto’s!!

 • beautifulday4makeup |

  Wat dat ziet er supermooi uit!!!!

 • Sheela |

  Is dat lotte van lottelovesbeauty op die ene foto? Met diana?
  Leuke foto’s, ik vind die stijl heel mooi x

 • Resy |

  Er zitten echt prachtige foto’s tussen! Zelf vind ik analoge foto’s echt heel leuk, ze geven een bepaald sfeertje en daar houd ik van

 • Natasha |

  Prachtige stijl!

  Liefs x

 • Jana |

  Ik vind zulke foto’s geweldig! 😀 Jou foto’s zijn ook erg leuk 😀 x

 • Tjuly |

  Analoog schieten heeft sowieso meer charme.. 😉

  Digitaal is gewoon makkelijke omdat het sneller is.. 😉

 • Sylvia |

  Prachtig, ik houd ook van die stijl 🙂

 • Isabel Cristina |

  Erg mooie foto’s allemaal! Niet vergeten me foto’s op te halen hè 😉

 • Jente-Nudelipsticks |

  Ik heb hier een analoge canon liggen, maar ik heb er nog steeds geen rolletje voor gekocht, moet ik dringend doen!

 • Neeltje | Thoughts in Style |

  Wauw hier zitten echt hele gave foto’s bij! De foto’s die jij hebt gemaakt zijn ook heel mooi, vooral die in Londen 🙂
  http://www.thoughtsinstyle.com/

 • Kiss & Make-up |

  Waauw, prachtige beelden echt.

 • Marjolein |

  Jaaa analoge fotografie is echt tof! Ik moet mijn analoge Canon camera ook echt weer eens gebruiken. Je kunt rolletjes trouwens ook nog steeds laten ontwikkelen bij de Hema, maakt het ophalen (als het in de buurt is) weer wat makkelijker ;).

 • Emma |

  Oh wauw.. wat een mooie plaatjes! Hier zou ik wel uren naar kunnen kijken..<3 Jouw foto's zijn ook mooi, die laatste vind ik vooral heel tof!
  X Emma

 • Naomi |

  Het geeft ze meer karakter vind ik! Het ziet er natuurlijk ook uit alsof ze wat ouder zijn. Zelf gaat mijn voorkeur toch uit naar digitale foto’s.

  xx

 • Pam |

  Ik vind analoge fotografie tijd zo mooi omdat het net een iets andere sfeer heeft dan digitale foto’s. Vooral het effect bij de laatste foto is heel bijzonder!

 • Marlou |

  hey,
  LOVE voor foto’s en al helemaal voor analoge foto’s! 1 een foto zitten zo veel meer woorden en betekenissen dan in een boek van 400 pagina’s, wat mij betreft. En als je de foto dan zo kan maken dat een bepaald beeld op de foto zijn indruk wekt, RESPECT!
  Liefs Marlou 😆

 • Jorinde |

  Prachtige plaatjes.
  Ik vind analoge fotografie ook erg mooi, je ziet vaak echt de puurheid van het moment.
  En dat heeft wel iets, zeker nu we in een wereld leven waarin iedereen fotoos kan na bewerken en veel beeldmateriaal mooier gemaakt word.

  xx

  curvybird.blogspot.nl/

 • Sanae |

  Prachtige foto’s.. Sommige zijn echt adembenemend.

 • Hester |

  Haha, spannend dat je nog foto’s hebt liggen! Ik vind het effect ook heel erg mooi, zoals je zelf al zegt zou ik me normaal dood ergeren aan de ruis maar hier mag het opeens. Naast dat effect vind ik de foto’s vooral erg mooi omdat ze zo ‘spontaan’ lijken. Je schiet geen tien foto’s, het is gewoon in één keer een momentopname, dat vind ik een mooi idee erachter. Lijkt me eigenlijk ook wel leuk om eens zelf te doen 🙂

 • Denise |

  Ik ben het helemaal met je eens. Analoge fotografie is prachtig!

 • Didem |

  Ik ben ook erg te spreken over analoge fotografie, vind het altijd heel erg mooi, vaak vind ik zelfs de ‘mislukte’ mooier dan de perfect gelukte. Mooie foto’s Jiami!

  Love,
  Didem.

 • Maureen |

  wauw ja ik vind het supermooi/leuk <3

 • Isabella |

  Prachtige plaatjes! Ik heb ook echt een enorme liefde voor analoge foto’s <3

 • Lou |

  Heel tof, ik hou ervan.
  En je eigen geschoten foto’s zijn ook erg gaaf geworden!

 • Eva |

  Niet alle foto’s met een filtertje eroverheen gegooid zijn ook echt analoog…

 • Lara |

  Ik ben het helemaal met je eens, vooral op Tumblr zie je zo veel leuke analoge plaatjes voorbij komen!

 • Rahma |

  Oh wauw! Je bent trouwens niet de enige die er echt dol op is!

 • Guusje |

  Zo mooi! Creërt een super leuk effect, vooral als je twee foto’s over elkaar plakt. Ik heb een oude camera van mijn ouders (nog met rolletje) en elke keer spannend bij het ontwikkelen of de foto’s goed gelukt zijn. Zo doe je veel meer je best op een foto, haha!

 • Anna |

  Oh ik hou er ook zo van! Zo mooi! Liefs

 • Kim |

  Prachtig, ik hou ervan!

 • Eilish (artisticstateofmind) |

  Wauw heel erg gaaf! Ik snap je liefde!

 • Elsbet | La Vie Pure |

  Wauw, Jiamie! Wat een prachtige foto’s!

 • loesblogt |

  Wat een tof artikel! Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik 8 analoge hele mooie camera’s heb maar er nog nooit een rolletje in heb gedaan. Jaja, ik moet mezelf schamen! Ze hebben wel een ere spot in m’n kamer hoor, allemaal mooi bij elkaar op een plank die ik goed kan zien uit mn bed. Ik moet binnenkort maar eens niet zo lui doen en er gewoon mee aan de slag gaan. Terwijl ik dit typ borrelt er zelfs inspiratie op voor een blogpost..hmm.. haha thanks Jiami!

 • Kimberly |

  Ik vind ze allemaal zo mooi! Ik hou van de sfeer die deze foto’s altijd hebben. Ik ga er even een paar opslaan!

 • Fay |

  Wat een mooie plaatjes Jiami! Wij hebben hier thuis nog de oude analoge camera van mijn moeder liggen, en omdat ik erg geïnteresseerd ben in fotografie heb ik van “sinterklaas” camerarolletjes gekregen zodat ik de camera kan gebruiken. Maar om eerlijk te zijn heb ik eigenlijk nog geen enkele foto gemaakt, ik vind het toch best spannend, omdat je niet 100000 foto’s van hetzelfde ding kan maken (wat ik met digitale camera’s wel altijd doe hahaha). Maar nou moet ik het toch wel snel een keertje gaan doen van mezelf, het lijkt me namelijk ontzettend leuk!

 • Desi |

  Wauw net een droom. Super mooie foto’s uitgekozen ! x

 • Eva |

  Wauw echt mooi !

 • Lisanne |

  Ah wauw, prachtige plaatjes. Geweldig! Misschien kan ik ook eens bij een kringloop in de buurt kijken of ze wat hebben. Vind het effect heel tof, maar heb er nog nooit echt over nagedacht een analoge camera aan te schaffen. Of beter: misschien heeft mijn vader nog wel iets liggen! Aaah ik word spontaan enthousiast!! 😀

 • Soheila |

  Hele mooie foto’s die je hebt uitgekozen 😀

 • Puck |

  heeyy,
  echt heel leuk allemaal! <3 ___ <3
  ben gelijk zelf opzoek gegaan naar zulke camera's maar welke holga camera heb je ? want er zijn verschillende…

  X

 • Esmee |

  Hé Jiami, :love:

  Erg tof dat je zo geïnteresseerd bent in analoge fotografie! ‘T blijven kunstenaars die analoge fotografen, tegenwoordig gaat het zo makkelijk met al die technologie, maar daarom niet minder leuk.

  Zelf studeer ik fotografie en hoor ik vaak van véél analoge fotografen. Toen ik dit artikel van jou las moest ik gelijk denken aan één van de fotografen waar we het pas over hebben gehad, Vivian Maier, haar tentoonstelling staat nu in het FOAM in Amsterdam. Heel bijzonder verhaal met hele mooie interessante foto’s.

  En wauw jou plaatjes zijn ook goed gelukt hoor! Vooral die laatste vind ik erg gaaf. met die weerspiegeling? Of zijn het 2 foto’s door elkaar heen? Erg cool gedaan!

  Als laatste wil ik je nog even bedanken voor alle inspiratie die je me weer geeft met de nieuwe fotografen die ik heb leren kennen. Ik heb weer zat inspiratie om weer heel wat presentaties te laten zien in de klas. en Zelf foto’s te schieten.

  Zou het erg gaaf vinden als je vaker zulke artikelen schrijft, ook omdat je zelf zóó enthousiast bent!

  Veel liefs, :kiss:
  Esmee

 • tessa |

  Hey,
  Ik heb een vraagje, ik houd enorm veel van deze analoge foto’s, maaar: wat voor een camera heb jij? waar koop je ze? en is het eigenlijk hetzelfde als een polaroidcamera? haha, sorry voor de vragen ik hoop dat je ze wil en kan beantwoorden, ik wil namelijk zelf ook gaan kijken voor een analoge camera maar ik snap niet zo goed hoe het nu allemaal werkt en wat een goede camera zou zijn.

  Alvast bedankt!

  ps. ik vind je blog echt heeel erg leuk hahaha

 • Arjanne |

  Een tijdje geleden ben ik ook helemaal verliefd geworden op analoge foto’s. Lekker spontaan en prachtig tegelijk!

 • 小泻邪褔邪褌褜 斜械褋锌谢邪褌薪芯 best mac makeup Available In Various Designs And Specifications For Your Selection G8njHKZvEW 鈥?芦 小泻邪褔邪褌褜 Java 袠谐褉褘 薪邪 褌械谢械褎芯薪. 袣邪褉褌懈薪泻懈, 褌械 |

  best pink mac blush Wholesale Cheap wRs8Cun8mj Home Decoration mac 3n lipstick Buy Cheap Bnix6tBGQQ Shanghai Newway mac eye pencil sharpener Fashionable(In) Style p0i13MyNbI 芦 G艂odny kr贸lik mac lollipop loving lipstick Cheap Price On Sale ! mac pensler Attractive Designs zOFTXQMpWu quranichealing Presti偶-SPA 鈥? mac shitaki lipstick Wonline With A Focus On Exemplary Customer Service And Affordable Competitive Pricing. ASyR8qSo6f
  小泻邪褔邪褌褜 斜械褋锌谢邪褌薪芯 best mac makeup Available In Various Designs And Specifications For Your Selection G8njHKZvEW 鈥?芦 小泻邪褔邪褌褜 Java 袠谐褉褘 薪邪 褌械谢械褎芯薪. 袣邪褉褌懈薪泻懈, 褌械泻褋褌褘 褋屑褋, 褉懈薪谐褌芯薪褘, 褌械屑褘 薪邪 屑芯斜懈谢褜薪褘泄 褌械谢械褎芯薪. [url=http://mobik.org/37090]小泻邪褔邪褌褜 斜械褋锌谢邪褌薪芯 best mac makeup Available In Various Designs And Specifications For Your Selection G8njHKZvEW 鈥?芦 小泻邪褔邪褌褜 Java 袠谐褉褘 薪邪 褌械谢械褎芯薪. 袣邪褉褌懈薪泻懈, 褌械泻褋褌褘 褋屑褋, 褉懈薪谐褌芯薪褘, 褌械屑褘 薪邪 屑芯斜懈谢褜薪褘泄 褌械谢械褎芯薪.[/url]

 • Hallo!

  Ik ben Jiami Jongejan, een 18-jarig meisje uit Amsterdam. Op deze blog deel ik mijn liefde voor fashion, reizen en fotografie. ♥

  Archief

  YouTube

  Favourites