Wat kost backpacken in China?

5 september, 2017

China is een relatief goedkoop land om te backpacken. Oké, niet de goedkoopste van Azië, maar zeker ook niet de duurste. Het is niet altijd even makkelijk om van tevoren een overzicht te krijgen van de kosten die je (denkt) te maken. In deze blogpost dan ook antwoord op de vraag: Wat kost backpacken in China?

Chinese munteenheid

De Chinese Renminbi (, RMB) is de officiële valuta van het land. De munteenheid hiervan is Yuan. Het geld bestaat in de vorm van munten en bankbiljetten. De biljetten kom je vooral tegen in de waarden 1, 5, 10, 20, 50 en 100. De munten hebben de waarden 1 en 5. Ga ervan uit in China dat veel nog contant betaald moet worden. Zorg er dan ook voor dat je voldoende geld op zak hebt. Ook veel accommodatie accepteert enkel contant geld. Daarnaast is het pinnen met een debit card, slechts op weinig plekken mogelijk.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf (sep 2017), geldt: € 1 = 7,8. Deze waarde ligt al jaren redelijk stabiel.

De uitgaven tijdens onze rondreis hebben we in verschillende categorieën verdeeld, welke ik hieronder ga uitleggen. Houd er uiteraard rekening mee dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en deze per persoon verschillen.

Overnachten

Vaak kosten de overnachtingen, het meeste geld. Maar deze zijn wel noodzakelijk (tenzij je graag op straat ergens wilt slapen, maar ik neem aan dat je die keuze niet wilt maken). Een dorm kan je al snel krijgen voor slechts 50-70 RMB per nacht, enorm goedkoop dus. Heb je liever een privé kamer met douche, dan ben je al snel  tussen de 120-150 RMB kwijt. An sich vallen de kosten wat betreft overnachtingen wel mee. Hou er overigens rekening mee dat niet elk hostel/hotel een luxe wc heeft en er op veel plekken sprake is van de typische Chinese squat wc’s. Een eigen wc rol meenemen in China is zeker een must. Gelukkig hebben veel hostels en hotels wel een wc rol, maar op het moment dat je er geen hebt, merk je wel hoe noodzakelijk dit is.

Eten

Eten is er voldoende in China, op elk hoekje zit wel een restaurant of kraampje waar je wat te eten kunt krijgen. Vaak zijn dit Chinese kraampjes, die erg goedkoop zijn. Haal ’s ochtends een typisch Chinees broodje bapao als ontbijt, en je bent slechts 2 RMB per broodje kwijt. Een goede kom noodles kost rond de 10 RMB. Al met al, ben je dus niet veel kwijt. Wat betreft de lunch en het avondeten, kan dit enorm uiteen lopen. 

Bij typische Chinese zaakjes kun je voor wat rijst en wat Chinese bijgerechten voor 2 personen slechts 50 RMB kwijt zijn. Bestel je vlees/vis, dan zijn de gerechten uiteraard wat duurder. Wat dat betreft was mijn vegetarische dieet erg budgetproof (en uitdaging proof overigens, want helaas zijn er weinig vegetarische keuzes). In een restaurant echter ben je al snel veel meer geld kwijt. Daar kom je al snel boven de 100 RMB voor een paar dishes en wat rijst. De kosten van eten kunnen dus erg variëren, geheel afhankelijk van wat je maar net koopt.

Vervoer

Het vervoer is erg uiteenlopend. Voor de bus of de metro in grote steden, betaal je vaak tussen de 1 – 4 om van plek naar plek te komen. Erg goedkoop dus. Als je echter een langere reis maakt, ontkom je er niet aan om een trein of een binnenlandse vlucht te pakken. Deze tikken echter wel aan in je reisbudget. De treinkosten verschillen per trein. De high speed train die in sommige delen van China rijdt, kost meestal rond de 780 –1500 per ritje. Afhankelijk van de afstand. Voor een nachttrein, waarin je in een bed / hard sleeper slaapt (verwacht hier uiteraard niet teveel van), kost rond de ¥400 – ¥800. Neem je echter een stoel ben je slechts 150 – 200 kwijt, maar dat wordt verzekerd een oncomfortabele nacht. Een binnenlandse vlucht is ook rond de 600 – 1500.

Al met al, is het vervoer dus een behoorlijke hap uit je budget. Voornamelijk als je veel kilometers aflegt en het land doorreist. De manier om hierop te bezuinigen is dus langzamer reizen of minder comfortabel. Dit kan namelijk veel verschil in het budget schelen.

Excursies

Ook de excursies zijn niet het goedkoopste in China. Voor de Chinese muur ben je al snel meer dan 300 voor de ingang kwijt en ook het terracotta leger hanteert zulke prijzen. Andere excursies zoals een bezoekje aan de Lama Tempel of het Zomerpaleis zijn wel weer wat goedkoper, reken daar 60 voor.

De prijzen verschillen dus behoorlijk uiteenlopend. Bepaalde excursies kunnen goed aantikken, terwijl anderen goedkoper zijn. Een tip in ieder geval: neem je studentenkaart mee. Op bijna alle plekken krijg je hiermee korten. Mocht je geen studentenpas hebben, werkt een zorgpas vaak ook. De meeste Chinezen kunnen niet lezen wat er op de kaart staat, en op het moment dat jij zegt dat jouw zorgpas een studentenkaart is, kun je vaak al een 50% korting binnen harken.

Dagbudget

Al met al is een reis in China niet heel duur, maar is het maar net hoe duur je het zelf maakt. Hou er uiteraard rekening mee dat de grote steden duurder zijn dan het platteland en je als buitenlander (bijna) altijd moet onderhandelen als er geen prijzen aangegeven zijn. Neem bijvoorbeeld altijd de taxi met een teller, omdat Chinese taxi chauffeurs zonder teller goed gebruik willen maken van het toerisme.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go top