Travel

First days in Gambia

oktober 20, 2015 | by Jiami


De ene avond vier je de verjaardag van een vriendin en fiets je naar huis met een thermo legging over je jurk, sweater met jas erop en een sjaal om de kou te bestrijden en de dag later loop je door Gambia waar het 30 + graden is. No joke. Verschil moet er wezen.

Ik ben hier 5 dagen op persreis en ben inmiddels al even gearriveerd. Gambia (eigenlijk The Gambia, want men vond dat het anders teveel op Zambia leek dus noemde ze het land maar The Gambia) is een klein landje aan de westkust van Afrika. Ik vind Afrika een prachtig continent en toen ik uitgenodigd werd voor deze reis sprong ik een gat in de lucht. Dat ik in mijn achterhoofd wel de angst voor ebola had, ontken ik niet – echter schijnt dit een groot misverstand te zijn. Ebola is nooit in Gambia geweest en heerst er momenteel ook niet. Jullie zijn dus nog niet van me af.

IMG_9957 IMG_9984
Hoewel ik in dit resort (we overnachten in Senegambia) her en der even moet omkijken (er lopen apen rond), heb ik het tot nu toe enorm naar mijn zin. Het eerste hardloop rondje om 7 uur ’s ochtends aan het strand tussen de palmbomen zit er al op en ook een heerlijke boottocht en een bezoekje aan de lokale markt. Vooral lokale markten vind ik altijd een geweldige plek om te bezoeken doordat het er altijd zo erg leeft. Naast mijn normale camera heb ik uiteraard ook mijn vlogcamera bij de hand en zal ik ook al mijn belevenissen filmen zodat jullie de Afrikaanse sfeer zelf ook een beetje kunnen proeven. Vanmiddag komt in ieder geval de eerste vlog online en komende dagen zullen de andere verschijnen. Sin an!
IMG_0049IMG_0160 IMG_0053 IMG_0087 IMG_0091 IMG_0127

Lokale markt

Ons bezoekje aan de markt ’s ochtends was bijzonder. In sommige Afrikaanse landen moet je gelijk naar je tas grijpen om erop te letten dat niet alles wordt gestolen maar in Gambia is over het algemeen heel weinig criminaliteit. In Gambia is er ooit een idee gekomen dat westerlingen die foto’s maken die hier op ansichtkaarten drukken en daar vervolgens mee te cashen, hierdoor zijn veel Gambianen helaas niet zo enthousiast als je vraagt of je een foto van ze mag maken. Maar zodra we even verder liepen en een praatje met verschillende verkopers hadden gemaakt, waren er een hoop wel opeens enthousiast en begrijpen zij dat we ze niet ansichtkaart famous willen maken. Dan slaat hun gedrag even om en lachen ze met een big smile naar de camera.

Een lokale markt waar het heerst met vis, craft items, verse groenten (ooit van bitter tomato gehoord?) en een heleboel Gambianen is nooit verkeerd. Geen groenteboer of viswijf die de hele tijd op z’n Hollands de kortingen uitschreeuwt, maar veel meer vriendelijke verkopers die naast hun poging doen tot iets verkopen ook open staan voor een praatje met je. Heel erg leuk! Op die manier krijg je een beter beeld van hoe de Gambianen leven en merk je al snel hoe vriendelijk en open ze zijn.

Tip: Afdingen op een lokale markt is overigens wel een must, 40-50% is vaak oké.

IMG_0161IMG_0154IMG_0207

Makasutu

Na onze lokale markt was het tijd voor een boot trip en forest walk in Makasutu. Een prachtig gebied met een uitzicht vanaf een uitzichttoren waar je u tegen zegt. Ook onze lunch bij Makasutu met de oude man op de djembe in de achtergrond hoort spelen in combinatie met een heerlijk windje door je haar voelde als perfect. De lunch werd gekookt door de locals daar en bereid je in Gambia alvast voor op een heleboel vis gezien ze aan het water leven en het er dus stikt van de vis.

Onderweg kwamen we nog deze ‘internet tree’ tegen zoals de plaatselijke bevolking het noemt. De jongen met wie ik op de foto staat heeft dit 10 jaar geleden als 9-jarig jongetje verzonnen en voor een tientje kun je jouw advertentie op de boom plaatsen.

Tip: mocht je een bezoekje aan Makasutu willen brengen, zijn de Mandina lodges in de buurt perfect. Dit is echt een prachtige plek om te overnachten en James, een van de eigenaren, vertelde ons dat hij elk jaar weer nieuwe dingen bouwt in zijn resort. Als architect vindt hij dat belangrijk en het is geweldig om te zien hoeveel liefde, werk en passie in de lodges zitten. Daarnaast ziet het er ook nog eens tip top uit en kunnen de foto’s van zijn resort zo in een ’10 hotels waar je wilt overnachten’ artikel komen.

Om af te sluiten genoten we nog van de Indische keuken in Clay Oven. Alles behalve verkeerd. Anyway, wat een dagje was het, ik hou jullie op de hoogte van alle avonturen! X

Lots of love,
Jiami


Hotel: Senegambia
Vliegreis: TUI

 • Sophie |

  Heeel gaaf ! Ben je dan ook de hele tijd in een groep? En ben je niet bang voor enge insecten en andere beesten daar ? 😮
  Echt heel vet dat je dit mee mag maken! Enne.. geniet maar extra veel, ook namens ons allemaal 😉

 • Dita |

  Prachtige foto’s!

 • Inez |

  O jeetje, als ik die foto’s zie… ik wil zo graag nu in het vliegtuig stappen en gewoon naar een bestemming ergens op de wereld gaan!

 • Naomi |

  Gaaf ziet het er uit zeg!

  x

 • Vera Driessen |

  Woow, super gaaf!
  En zoals gewoonlijk weer hele mooie foto’s, vooral die ene met dat jongetje dat een grote fles water draagt 🙂

 • Frances |

  Wauw, die foto’s! Prachtig!

 • BySilke |

  Ooooh Jiami, wat een reis! En ik weet niet hoe je het doet, maar je maakt echt ontzettend mooie foto’s: geen wonder dat je meemocht! Ik kijk uit naar de rest van je verslagen, liefs!

 • Nathalie | insideandout.nl |

  Je hebt echt onwijs mooie foto’s gemaakt, goed gedaan!

 • Femke |

  Wat ontzettend leuk dat je ons zo op de hoogte houdt!! En wat een schitterende foto’s heb je gemaakt. Ik ben heel erg benieuwd naar je volgende artikels over Gambia en natuurlijk je video’s! 🙂

 • Lifemaud |

  Wauw, wat ontzettend gaaf! En wat een prachtige foto’s weer.

 • Meldaa. |

  wauw wat is het daar mooi joh. Zou ik ook wel heen willen, echt super gaaf!

  x

 • Manon |

  Wauw onwijs mooie foto’s!

 • Dana |

  Het ziet er echt mooi uit!

 • Anne |

  Wauw Jiami, geluksvogel! Eerst Thailand en nu Gambia 🙂 Fijn dat je zo genoten hebt!

 • Livia |

  Ziet er echt zo mooi uit!

 • Milou |

  Wat een prachtige foto’s heb je al gemaakt zeg!

 • Fleur Sophia |

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Heel veel plezier daar!

 • lisa |

  Wauw! !geen haat! Maar uh, je bent 16 en gaat zonder ouders naar Afrika!? Oke, er zijn wel volwassenen bij maar alleen in een hotelkamer ergens in Afrika… (liever nergens alleen in een hotelkamer ofcourse😉)
  Sorry, dat kan ik me echt niet voorstellen… Nogmaals geen haat, maar het idee lijkt me niet zo fijn… Misschien ben ik daarin ook wel een scheiterd maar oké Gaaf, dat wel, zou ik ook best een keer heen willen! en nog veel plezier verder! 😘

 • Stephanie |

  Wauw, zo ontzettend gaaf dat je de kans krijgt om naar Gambia te gaan! Het lijkt me zo’n gave ervaring! Geniet ervan!

 • Emma |

  Prachtige foto’s ! Ben benieuwd naar de rest van je avontuur!

 • Yasmine |

  Ik verbaas me er elke keer weer over hoe mooie foto’s je maakt. Wauw Jiami! Veel plezier in Gambia xx

 • Tamara |

  Wat ziet het er mooi uit! Je bent zo goed in mooie foto’s gemaakt, wauw! Heel veel plezier nog!

 • Elles |

  Wat leuk en wat een mooie foto’s, ik wil nu, ookal heb ik vliegangst, naar Gambia!

 • Ise |

  Wat een geweldige bestemming voor een persreis! Je foto’s zijn ook geweldig 😀

 • travel goals | soyjoanne |

  […] indrukken op te doen in andere landen. daarom snapte ik Jiami ook helemaal toen ze zei dat ze een gat in de lucht sprong toen ze hoorde dat ze mee mocht naar Gambia (Zuid-Afrika) . Jiami is sowieso al een “voorbeeld” voor me omdat ze op haar 15e al […]

 • Luka |

  Ah Jiami wat een prachtige foto’s! Ze kunnen zo in een tijdschrift haha. Ziet er heel gaaf uit, en lijkt me ook heel bijzonder om daar te zijn 🙂

 • anne |

  Wat een Prachtige foto’s! x

 • Larissa |

  Super leuk, ben er deze zomer vakantie geweest in hetzelfde hotel. Wat een toeval. Prachtige foto’s die je hebt gemaakt, mocht je er meer hebben zou ik die graag zien.

 • Hallo!

  Ik ben Jiami Jongejan, een 18-jarig meisje uit Amsterdam. Op deze blog deel ik mijn liefde voor fashion, reizen en fotografie. ♥

  Archief

  YouTube

  Favourites