Uncategorized

Beautybloggen, hoe gaat dat nou?

augustus 13, 2015 | by Jiami


Hi y’all!

Toen ik net mijn kamer aan het opruimen was en alle producten netjes in mijn mandjes stalde, schoot het mij binnen om wellicht een artikel te schrijven over beautybloggen en producten testen. Laat ik alvast beginnen met een disclaimer, ik noem mezelf niet zozeer een beautyblogger, maar ik blog over alles wat ik leuk vind. Fashion, beauty, lifestyle, mijn dagelijkse leven… van alles komt aan bod. Dus: ja, ik blog zeker wel eens over beauty en ben dus deels beautyblogger, maar ik zet mezelf liever niet in een hokje en vind het heerlijk om over veel verschillende dingen te schrijven. Toch leek het me leuk om beautybloggen een keer uit te lichten. En dan deze keer, producten testen want hoe makkelijk dit klusje ook klinkt (tja, het schrijven van ‘fijn product’ kan iedereen wel), voor mensen die het wereldje totaal niet kennen zitten ze vaak met een ‘oh wow’ gezicht als ze hebben gelezen hoe dat precies gaat. Want nee, beautybloggers lakken niet de hele dag hun nagels.

IMG_2760

PR-bureau’s

Waar ik elke dag wel zeker een paar mailtjes over ontvang zijn pr-bureau’s of het ontvangen van gratis producten. Let to be honest: ja, er zijn een hoop beautybloggers die producten gratis ontvangen. Waarom? Op de hoop dat ze er iets over schrijven en met een beetje geluk is het een positieve recensie en wordt het product beter verkocht. Je kunt het heel simpel vergelijken met de shopguides uit de tijdschriften die je vroeger las. Daar hadden ze een hele pagina vol met producten die ‘perfect waren voor ….. (vul maar in)’. Deze tijdschriften ontvangen net als bloggers mailtjes waarin de updates over nieuwe producten staan. Heeft merk X een nieuw product? Hoppa, mailtje eruit met alle info! Zo nu en dan versturen ze er ook producten achteraan.

Als de nieuwe producten worden verzonden is het aan de bloggers de taak om te kijken welke bij hen past en welke leuk zijn om te reviewen. Mocht je zelf een beautyblogger zijn en zou je ook graag op de hoogte gehouden worden van de nieuwste producten? Kun je zelf op zoek gaan naar PR-bureau’s die voor beautymerken werken en een mailtje sturen of je persberichten kunt ontvangen. Let er wel op dat PR-bureau’s dagelijks een paar honderd mailtjes ontvangen en dat je blog interessant voor hen moet zijn. Dit kan zijn door jouw onderscheidende manier van bloggen of doordat jou blog een groot bereik heeft. Je kunt ook wachten totdat een PR-bureau jouw zelf benaderd. Zij speuren natuurlijk ook heel internet rond naar interessant bloggers. 😉 Het gaat echt niet alleen om het aantal bezoekers, maar ook jouw kwaliteit en of de merken bij je passen. Een PR-bureau dat veel beautyproducten heeft zal (hoogstwaarschijnlijk) geen producten sturen naar een blog die over auto’s gaat.

En ondanks dat er wel is wat wordt verstuurd, vind ik het persoonlijk ook al te leuk om zelf ook eens te kopen. Met sommige merken heb ik geen contact, maar vind ik de producten wel heel leuk om te testen of kijk ik waar bezoekers interesse in hebben. Om producten te testen hoef je echt niet alles toegestuurd te krijgen, het ook leuk om zelf ook eens wat te kopen. In het begin heb ik bijvoorbeeld altijd alles zelf gekocht en dat vond ik alleen maar heel leuk! Het voordeel van het opgestuurd krijgen is wel dat je de producten vaak eerder krijgt dan dat ze in de winkel liggen. Op die manier is de kans kleiner dat er al 4830394 reviews over staan.

IMG_2762

Producten reviewen

Dus, de nieuwe producten zijn binnen? Dan is het tijd om ze te testen. Elke blogger doet dit natuurlijk anders, maar wat ik vaak doe is dat ik de producten in een mandje opzij zet en dan even wacht totdat ik tijd heb om de producten te fotograferen. Dit doe ik het liefst voordat ik ze voor het eerst heb gebruikt want dan zien ze er nog het mooiste uit.

Welke producten ik test ligt er net aan wat me aanspreekt. Ik probeer vaak een afwisseling tussen make-up, lichaamsverzorging, haar.. en dan ook nog eens budget en niet budget. Zo moet er voor iedereen altijd wel iets tussen zitten.

To be honest: nee, niet alles review ik. I wish I could. Maar helaas heb ik maar 1 bos haar waar shampoo in kan en 10 vingers voor nagellak en net als jouw maar 24 uur per dag. Misschien dat als ik mijn haar meerdere keren per dag was ik een een goede mening over kan vormen, maar dat lijkt me ook niet verstandig. Lol.

IMG_2763

Tijdens het schrijven van reviews hou ik altijd de persberichten bij de hand. Hierin staat heel handig wat er nieuw aan het product is, de prijzen en de verkooppunten. Dit is altijd een betrouwbare bron en dan weet je zeker dat wat je schrijft goed klopt. Alle persberichten bewaar ik in een mapje en als ik erover heb geschreven gooi ik ze weg, op die manier weet ik wat ik al wel en niet heb gebruikt.


De producten test ik dan, het ligt er aan hoe. Huidproducten doe ik als ik douche, make-up producten als ik mijn make-up doe. Bij de make-up producten maak ik vaak ook nog foto’s van het product op mijn gezicht zodat je beter kunt zien hoe het er op mijn gezicht uit ziet. Deze bewerk ik vervolgens in Photoshop door wat te spelen (curves, helderheid etc.) en daarna upload ik ze naar mijn blog.

Als laatste typ ik de tekst erbij en hoe ik het product vind. Nog even een keer het artikel nalezen op kleine foutjes en daarna is de review klaar!

Een leuk filmpje van hoe producten getest worden vind ik die van Vera, tijdje geleden gepost en deel die graag even.

Ik maak foto’s met de Canon 70D en 50mm Canon 1.8 lens of de Sigma 17-50mm 2.8 lens.


Dus, wat nog meer?

Producten testen is zeker een onderdeel van beautybloggen, maar zo oppervlakkig is het niet. Er zijn altijd nog een hoop ‘backstage’ dingen die gebeuren. De mailbox kennen we allemaal wel en die moet ook afgehandeld worden. Daarnaast zijn er zo nu en dan ook nog eens persevents van pr-bureau’s die een evenement organiseren rondom de lancering van een nieuw product. Hier wordt diverse media voor uitgenodigd (bloggers, journalisten…) om het nieuwe product te bekijken. Het leuke daarvan is dat je dan weer herenigd bent met het fijne groepje bloggers dat je kent, onderling een hele leuke community. En niet te vergeten een zakelijke afspraak die je als blogger zo nu en dan hebt. Een koffietje met een bedrijf dat bij je blog past. Lekker en leuk.

En daarnaast heeft elke blogger vaak ook nog zijn ding. Alleen reviews schrijven zou ook wel een beetje saai zijn. Zo is Mascha bijvoorbeeld een beautyblogger, maar vlogt zij ook dagelijks, maakt vlogs, heeft een eigen boek en een jurkje. Is Sharon een beautyblogger, maar ook heel actief op YouTube. En zo heeft ieder er zijn eigen tintje aan gegeven, dat je er iets bij doet wat ook een passie is. 🙂

Ik hoop dat mensen voor wie beautybloggen een groot raadsel is, nu een beter beeld hebben en dat mensen die juist net bloggen of juist wat meer info willen, na dit artikel ook wat wijzer zijn geworden. Mocht je nog vragen hebben, schroom niet om lekker te commenten. Daarnaast zal ik ook op wat vragen antwoorden!

lots of love,

Jiami

p.s. beautybloggers lakken niet de hele dag hun nagels <3

 • Daphne |

  Haha, echt een leuk artikel! Ik ben zelf niet zo van de beauty… Maar het proces van een beautyblogger zijn klinkt wel erg leuk hihi. Producten thuis gestuurd krijgen en deze dan testen. 😉

 • Renate |

  Een heel leuk artikel en ik herken eigenlijk alle punten wel. Ik ben geen beautyblogger, ik ben wel zo begonnen, maar ik herken eigenlijk bijna alle dingen die je opnoemt! Ik koop veel van mijn producten wel zelf, ik krijg wel ooit wat dingen opgestuurd, maar ik vind het eigenlijk net zo leuk om dingen zelf te kopen! Het is meer dat ik me dan trots voel dat bedrijven geïnteresseerd in mij zijn en dan ter bevestiging dat ik het eigenlijk heel goed doe als blogger! Daarbij is het ook goed dat je vermeldt dat beautybloggers niet alleen maar de hele dag nagels lakken haha. Ik ben dol op beauty, maar ik moet er toch ook niet aan denken om de hele dag nagels te lakken!

 • Elaine | Heylaine |

  Leuke post Jiami! Lekker duidelijk 🙂 Beautybloggen is m’n grootste hobby en we lakken inderdaad niet de hele dag onze nagels haha!

 • Floor |

  Wat een leuk artikel!

 • Rebecca |

  Super leuk artikel! Ik heb voor mijn blog ook wel eens producten ontvangen, maar ik heb gewoon een mailtje gestuurd naar het bedrijf en het zelf op gang gezet :]

 • Leonie | AllAboutLeonie |

  Wat een ontzettend leuk en behulpzaam artikel! Ik ben laatst voor het eerst benaderd door een PR-bureau. Dat was zo’n motivatieboost voor mij om aan m’n blog te werken. Vandaar dat ik augustus omgedoopt heb tot blogmaand, ik plaats elke werkdag een artikel. Ben sinds ik voor het eerst op een perslijst sta super hard bezig met het verbeteren van mijn blog en bereik, jouw artikel komt op het juiste moment <3

 • unwittenstyle |

  Wat een leuke artikel! Liefs, unwrittenstyl 🙂

 • Anne |

  Super leuk artikel Jiami! Ik zou het heel leuk vinden om met bedrijven samen te werken maar snapte het niet. Toen ben ik gaan zoeken en wel op wat dingen uit gekomen maar dat was niet echt wat bij mijn blog paste namelijk tuin meubels. Nu snap ik het !! Dank je wel ❤

 • Tamara |

  Leuk artikel! En leuk met de foto’s van smashbox, dat is al van een tijdje geleden toch:)

 • Nicole |

  Heel erg leuk artikel. Ik vind het echt goed van je dat je nog steeds zelf producten koopt om te reviewen. Dat is toch weer net wat anders. Dan is het toch weer iets wat je zelf hebt uitgekozen en een product waarvan jij denkt “dit zou best eens iets goed kunnen zijn”.

 • Margot |

  Leuke post! Er komt inderdaad zoveel meer bij kijken dan mensen denken. Bij bloggen in het algemeen trouwens.

 • Carmen Jardin |

  Leuk artikel. Ik wist al wel dat er veel werk achter zat. En dat beautybloggers echt niet de hele dag hun nagels lakken 😉

 • Anna |

  Leuk om te lezen hoe het bij beauty bloggers gaat, omdat ik zelf meer mode doe!

 • Danielleeee |

  Leuk artikel, erg leuk en interessant om te lezen.

 • Laura - Dagelijkse hap |

  Super leuk (en vooral eerlijk!) geschreven 😀
  Het lijkt me echt heel leuk om te doen, allemaal nieuwe producten testen. Maar ik denk dat ik ook volledig in de stress zou schieten omdat ik lang niet alles zou kunnen testen haha

 • Yentl |

  Wat heb je het goed verwoord allemaal 🙂
  Ik vind zelf make-up reviews echt een must voor een beautyblog. Vind ze ook erg fijn als ik benieuwd ben naar een product maar bijv. m’n twijfels heb. Heel handig!
  Mooie foto met Diana.

  Liefs,
  Yentl

 • Dionne |

  Super leuk artikel! Leuk om te lezen! Dat filmpje van Vera is tof!

 • Rahma |

  Heel leuk artikel om te lezen! Zelf vind ik het ook heel leuk om producten te kopen voor mijn blog, geeft me een heel fijn gevoel om eerlijk te zijn. Haha.

 • Kim |

  Echt een heel leuk artikel. Dan weet je ook eens hoe dat er aan toe gaat.
  Heel leukkk Jiami
  Xx

 • Stephanie |

  Wat een leuk geschreven artikel! Interessant om te lezen 🙂

 • Yente | loveyoubeautyx |

  Wat een fijn artikel! Ik heb zelf ook een blog en review ook veel producten.

 • Kim |

  Ontzettend leuk artikel! <3

 • Tessa |

  Wat een super interessant artikel! Leuk dat je ons een inkijkje in het bloggen geeft!

 • Quinta |

  Leuk artikel! Er zitten inderdaad veel kopjes vast aan een blogger/vlogger ect.
  Het zou mij heel leuk lijken als mijn blog wat groter werd en dat ik dingen mocht ontvangen, maar de start moet je echt zelf maken en dat kan een paar maanden duren of zelfs jaren… Als je maar veel geduld hebt kom je er echt wel. Sommige hoeven er niet veel moeite voor te doen en sommige wat meer… Ligt er net aan hoe je werking is.

  Veel liefs Quinta

 • Marloes/GLAMOURMOES |

  Een mooi uitgebreid artikel heb je geschreven Jiami. Er komt inderdaad wel iets meer kijken bij beautybloggen dan alleen maar een artikel schrijven!

 • Elsbet | La Vie Pure |

  Zo leuk om te lezen & ook best herkenbaar! ♥

 • Janneke |

  Erg leuk dat je hier een blogpost over hebt gemaakt!

 • Irina |

  Leuk artikel en inderdaad duidelijk voor mensen die niet snappen wat beautybloggen inhoud. Sowieso denk ik dat veel niet-bloggers niet goed snappen hoe veel tijd er gaat zitten in bloggen. Dat merk ik ook heel erg in de reacties uit mijn omgeving.

  Btw, volgens mij staat er een foutje in de tekst: ‘Zo is Mascha bijvoorbeeld een beautyblogger, maar vlogt zij ook dagelijks, maakt vlogs, heeft een eigen boek en een jurkje.’ Het vloggen staat er nu dubbel in 😉 Gewoon als tip bedoelt hoor ^^

 • Sophie |

  Super leuk artikel! Als je een foto wilt bewerken , typ je dan gewoon; photoshop in en kom je op een site? (zoja welke site?) Of is het een app die je kan downloaden?
  X Sophie 🙂

 • Amy |

  Wat een interessant artikel! Heel leuk om te weten hoe dat gaat.

 • Nicky |

  Super leuk artikel! Zelf lijkt het me ook super leuk om een blog te beginnen. Heerlijk dat typen achter de computer.

 • FEMKE |

  Wat een super leuk artikel! Super interessant om te lezen. x

 • Hester |

  Prima artikel, maar ik zou ‘m nog even een keertje doorlezen voor wat jou/jouw- en dt-foutjes (zoals bij ‘benaderd’) of er in elk geval de volgende keer even wat meer op letten. Geen wereldramp hoor, we snappen wat je bedoelt, maar het staat net wat verzorgder als het klopt 🙂

 • Tess |

  Kan je ook een beautyblogger zijn als je alleen reviews op youtube plaatst en geen eigen blog hebt? En krijg je dan ook producten opgestuurd van bedrijven?

 • Evie |

  Haha leuk om te lezen❤️

 • Akgül |

  Aww, echt super leuk dat je de andere meiden er bij hebt gezet! Ik vraag me alleen af hoe ik weet welke bureau’s het best bij me passen en hoe ik weet wie ik kan vertrouwen… Hoe doe ik dat allemaal?!? Ik klink als een verdwaalde, maar goed ben ik ook soort van. Ik weet in ieder geval dat ik vooral blog omdat ik het leuk vind!

 • Akgül |

  Hey, ik merkte net dat ik niet kan reageren op de andere reacties, ik dacht ik laat het even weten 😉

 • Hallo!

  Ik ben Jiami Jongejan, een 18-jarig meisje uit Amsterdam. Op deze blog deel ik mijn liefde voor fashion, reizen en fotografie. ♥

  Archief

  YouTube

  Favourites