Fashion, Lifestyle

Backstage bij een modeontwerpster, hoe werkt zij?

Ik was een tijdje geleden langs gegaan bij een modeontwerpster. En waarom? Ik wil jullie namelijk graag vertellen hoe een modeontwerpster werkt. Er zijn zoveel meiden die graag modeontwerpster willen worden. De meeste hebben echter geen flauw idee hoe het allemaal precies gaat. Vandaag laat ik jullie allemaal backstage foto’s zien en vertellen hoe modeontwerpers werken.

Je kunt als modeontwerpster bij een bedrijf werken maar ook freelance. Vandaag neem ik jullie mee om backstage te kijken bij een freelance. Momenteel is het augustus 2012 en liggen de wintercollecties bijna in de winkel. Maar achter de schermen word ook hard aan de wintercollecties gewerkt. Maar niet die collectie die jij koopt. Nee. De collectie van 2013/2014. Om kleding te kunnen ontwerpen gaan modeontwerpers rond deze tijd van het jaar naar de beurs. Bij de beurs kunnen ze allerlei stofjes halen. Hier kunnen ze een selectie maken van alle mooie stoffen en die meenemen naar huis. Zo kunnen ze thuis rustig alle stoffen gaan bekijken en het bijvoorbeeld in een stoffenboekje maken. In dit boekje kunnen ze alle gehaalde stoffen zetten. Ook zetten ze hierin alle eigenschappen van de stof, bijvoorbeeld de kleur en het gewicht.


Het stoffenboekje.

Hoe werkt het als bijvoorbeeld de Zara gaat bestellen?

Nu kun je het werk in 2 manieren opsplitsen. Je kunt werken met winkels of met de groothandel. Als je werkt met winkels komen bijvoorbeeld een plaatselijke boutique kleding bij je bestellen. De H&M en Zara vallen ook onder deze categorie. Daarnaast heb je de groothandel, hierin zitten de retailers. Dat zijn winkels-in-winkels. Bijvoorbeeld de Esprit en Mexx. Deze kledingmerken hebben niet alleen hun eigen winkels maar worden ook in andere winkels verkocht, bijvoorbeeld warenhuizen.
Als je een winkel als klant krijgt komt die eerst een keertje langs. Dan bespreken ze wat de klant precies wilt. Vaak word er ook naar het portfolio gekeken, dit kunnen bijvoorbeeld folders zijn van collecties die de ontwerper eerder heeft gemaakt. In dit gesprek word ook besproken wat de klant precies wilt. Zo gaan ze samen het stoffenboekje doorkijken en enkele lossen stoffen bekijken. Vaak gaan ze ook moodboards bekijken en allerlei tijdschriften. Hieruit kunnen ze dan inspiratie halen.


De moodboards.


Je ziet hier rechtsboven de eigenschappen van de stof staan. Klanten kunnen de stof ook zelf voelen.

Later worden er schetsen gemaakt en besproken. De laatste aanpassingen worden gedaan en de ideeën worden uitgewerkt. Zodra het eerste sample kledingstuk is gemaakt word deze weer besproken. Is de rits mooi genoeg? Zit het wel lekker? Zijn de garen netjes afgewerkt? Is de stof goed? Als alles is besproken en verbeterd word het kledingstuk naar de fabriek gestuurd.


Een schets van een kledingstuk voor een klant.

Hier worden meerdere stuks van gemaakt en komen in de winkel te hangen. Als laatst bespreken de modeontwerper(s)ter en klant vaak nog de folders. Hoe hebben de grote merken zoals bijvoorbeeld MaxMara de folders? Hoe zijn de folders ‘aantrekkelijk’? Het is natuurlijk awkward als jou winkel een folder heeft die helemaal buiten de groep valt.

En hoe gaat een groothandel te werk?

Met een groothandel moet er eerst één sample gemaakt worden. Hiervoor heb je de stoffen, ritsen en knopen al helemaal gemaakt. Precies zoals jij wilt. Met het maken van de sample begin je eigenlijk al rond september met het stoffenboekje. In oktober, november en december heb je de tijd om te ontwerpen. Eindjanuari of februari is er een beurs. Hier is een markt waar je je kleding kunt verkopen. De kleren die je tijdens een modeshow ziet (bijvoorbeeld: Amsterdam Fashion Week) kun je vaak ook tijdens de beurs kopen. De retailers (bijvoorbeeld Esprit) komen langs om alle kleren te bekijken. Zodra ze iets leuks zien en zeggen dat ze het willen bestellen geven ze gegevens op en zeggen bijvoorbeeld hoeveel exemplaren ze willen.


De gedetailleerde ontwerpen voor de fabriek.

Als je in april en mei alle gegevens hebt van de mensen die jouw kledingstuk willen kopen moet je nu uitrekenen hoeveel meter stof je moet bestellen. Naast het stof moet je ook materiaal informatie van garen, stof, ritsen, knopen verzamelen. Zodra je dat allemaal hebt gedaan kun je alle informatie doorgeven aan de fabriek. Dit word geproduceerd in de machine’s. En de meters stof worden naar de fabriek gebracht.
In juni en juli worden alle kleren in de fabriek gemaakt en opgestuurd. In september hopen alle winkels de producten te hebben en te kunnen verkopen. Zo zie je maar, dat je met de wintercollectie al een jaar vooruit moet werken. Omdat alle tijd die het kost met de beurs en de fabriek 1 heel jaar duurt! Datgene wat jij nu dus aanhebt heeft dus ook een lange geschiedenis…Inspiratie word vooral uit tijdschriften als Vogue gehaald. Veel ontwerpers laten zich inspireren door grote merken zoals Prada, Chanel, Gucci en Marni. Waardoor de collecties die de grote merken deze winter maken volgende winter óók mode zijn. Je las namelijk net dat de ontwerpers een heel jaar bezig zijn. Nu weet jij al gelijk wat de mode voor winter 2013 word. 😉

Had jij verwacht dat dit allemaal zo ging? En wil jij later ook in de mode werken?


54 reacties op “Backstage bij een modeontwerpster, hoe werkt zij?”

 1. Esmay zegt:

  Wat cool dat je daar was! Kledingontwerpster zou niks voor mij zijn, ik zou veel te bang zijn dat ik iets ontwerp wat totaal niet “in” Is zeg maar, omdat het allemaal zo onzeker is.

  [Antwoord]

 2. Roxanne zegt:

  Wat een super leuke post! :)

  [Antwoord]

 3. Nina zegt:

  Erg mooi de fotoreportage!

  [Antwoord]

 4. Yak Man zegt:

  Wat een leuk artikel zeg! Nooit geweten dat alles zo ging. 😮

  [Antwoord]

 5. Anouk zegt:

  Wat leuk dat je op onderzoek bent gegaan om hier wat over uit te zoeken! Erg leuk artikel is het geworden, mijn complimenten:D!

  Ik weet een beetje hoe het werkt met de retailers, groothandelaren enz. heb een half jaar modemanagement gestudeerd en de basis gaat natuurlijk over dit soort dingen!

  [Antwoord]

 6. Floor zegt:

  Oh, wat een leuk artikel is dit! Erg leuk om te weten te komen.

  [Antwoord]

 7. Ayla zegt:

  wauw, wat leuk dat je daar geweest bent! en fijn dat je het met ons deelt :)

  [Antwoord]

 8. Amy zegt:

  Wat leuk om te lezen, leuk dat je daar geweest ben.

  [Antwoord]

 9. rosalie zegt:

  Wow echt leuk dat je dat laat zien.

  [Antwoord]

 10. Femke zegt:

  Wat gaaf dat je daar bent geweest! Ik wist wel een beetje hoe alles ging, maar sommige dingen ook totaal niet! Haha 😉

  [Antwoord]

 11. Wat gaaf dat je er langs bent geweest! Leuk artikel! (:

  [Antwoord]

 12. T zegt:

  gaaf stuk! Toen ik in Melbourne stage liep hadden we ook een ontwerpster in ons kantoor en heel veel stof en moodboards

  [Antwoord]

 13. Kimberly zegt:

  Watgaaf dat je daar was! Leuk om te zien ook!

  [Antwoord]

 14. Vera zegt:

  Wat leuk zeg dit artikel zo!

  [Antwoord]

 15. Cassandra. zegt:

  Echt een goed artikel! Leuk dat je zo op onderzoek bent gegaan!
  xoxo

  [Antwoord]

 16. Renate zegt:

  Super leuk artikel! Heel origneel. Nee, ik wil zelf niet in de mode werken. Maar het is wel heel erg leuk om te zien hoe dit gaat! 😀

  [Antwoord]

 17. Xan zegt:

  Leuk artikel. Interessant en informatief. Ik wil zelf niet in de mode werken. Maar ik vind het wel leuk om te weten hoe het er allemaal aan toe gaat.
  Love

  [Antwoord]

 18. Anouschka zegt:

  Wat een leuk artikel, en wat een werk om iets te ontwerpen! Maar wel heel leuk! Het zou niet wat voor mij zijn, want ik ben veel te ongeduldig daarvoor 😉 Wel erg leuk om te zien hoe het nou allemaal in zijn werk gaat.

  [Antwoord]

 19. larissa zegt:

  Leuk artikel veel wist ik nog niet en nu wel! :D. Zelf wil ik totaal niet in de mode werken niks voor mij.

  [Antwoord]

Geef een reactie

social media

about

Jiami.nl is mijn persoonlijke blog waar ik dagelijks blog over alles wat mij bezig houdt. Van kleding en make-up tot reizen en rondjes rennen. Dit trekt maandelijks zo’n 210,000 unieke bezoekers. Naast het schrijven van blogposts verschijnt er ook elke vrijdag een video. Meer info?
© 2015. All Rights Reserved. Build with ♥ by Jiami Jongejan.