Backpack kopen, waar moet je op letten?

8 oktober, 2017

Als klein meisje ging ik altijd op reis en nam ik een koffer mij. Mijn vader daarentegen vervloekte de koffer altijd en zwoor bij zijn backpack. Hij nam hem altijd mee op reis. Zijn backpack die inmiddels al het dubbele van mijn leeftijd is en meer heeft gezien dan ik, was voor hem essentieel voor op reis. Toen ik zelf voor het eerst ging backpacken begreep ik die liefde opeens. Ja, best handig zo’n backpack. Maar een backpack kopen, waar moet je op letten?

Grootte

Je wilt niet met een onhandelbare tas opgescheept zitten. Zodra hij te groot is en je weet niet zo goed wat je er mee aan moet, is dat geen goed teken. Ook als hij te klein is, is dat frustrerend want waar laat je dan alle spullen? Goed nadenken over hoe groot je tas is en hoeveel je dus wilt/moet meenemen is belangrijk.

De grootte is ook ietwat afhankelijk van je bouw. Je backpack moet namelijk goed aansluiten bij de lengte van je torso, en als je wat groter bent, zal het waarschijnlijk wat makkelijker zijn om een grote backpack mee te nemen. Een backpack die bij jouw lichaam past, is van groot belang omdat je anders een tas meesjouwt die je enorm veel energie kost. Zoiets maakt je veel minder mobiel en is heel onhandig.

Verschillende groottes

Een kleine backpack is vaak tussen de 40 – 60 liter en is perfect voor een korte reis of als je weinig spullen meeneemt. Ook zijn kleine backpacks wat handiger als je naar warme landen gaat. Naar tropische gebieden neem je vaak minder bagage mee omdat de zomerkleren nou eenmaal minder beslag innemen dan een dik sweater.

Een medium backpack zit tussen de 60 – 80 liter en is perfect voor een aantal maanden weg. Hier past namelijk voldoende in, maar niet zoveel dat het sjouwen weer enorm zwaar wordt. Des te lichter, des te mobieler je bent.

Een grootte backpack zit tussen de 80 – 100 liter en kun je het beste gebruiken als je langer dan een jaar weg gaat of naar een kouder gebied vertrekt. Hier kunnen makkelijk veel (dikke) kleren in of praktische spullen zoals een slaapzak en/of kampeerspullen.

Let bij een backpack kopen dus inderdaad op de grootte, dit is totaal afhankelijk van waar je naar toe gaat en hoeveel je zelf meeneemt.

Backpack kopen, waar moet je op letten?

Draaggemak

Zoals hierboven al is vermeld is het belangrijk om je backpack goed af te stellen. Op het moment dat hij trekt aan je schouders en zwaar voelt, is hij niet goed afgesteld. Het gewicht hoort namelijk op je heupen te zitten. Als je je heupbanden aantrekt, zal het gewicht zich stabiliseren en wordt het op die manier makkelijker om het gewicht te dragen.

Kwaliteit

Een backpack is geen wegwerp product. Je wilt immers dat hij langer dan 1 reis mee gaat en dat je er veel plezier aan kan beleven. Let daarom altijd op de kwaliteit van een backpack. Je merkt het gelijk als je enkele verschillende probeert. De ene tas heeft dunne banden, de andere wat dikker. Ook het materiaal moet goed en stevig aanvoelen. Zie het als een lange termijn investering, as I said, die van mijn vader is ouder dan ik en heeft al een heleboel mooie reizen achter de rug.

Prijs

Een backpack is niet goedkoop, zoals ik hierboven al zijn kun je het het beste als een lange termijn investering zien. Hij is er vaak wel voor gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Vraag jezelf af hoe vaak je hem wilt gebruiken, hoe lang je weg gaat en wat voor handigheidjes/extra’s je bij je tas wilt? Hoe meer en hoe langer, hoe duurder het natuurlijk wordt. Houdt in ieder geval in je achterhoofd dat als je lang/veel op reis gaat, je backpack een van je beste vrienden is en dit zeker een investering waard kan zijn.

Extra’s

Sommige extra’s bij een tas kunnen wel goed van pas komen. Zo zijn niet alle backpacks 100% waterdicht en kunnen extra vakjes ook handig zijn. Ook het checken of alle ritsen twee ritsen hebben, zodat je deze kan beveiligen met slotjes zijn van die hele kleine dingen waar je rekening mee kunt houden. Vergeet ook geen flight bag erbij te nemen, zodat je backpack is beschermd tijdens het vliegen en hij op deze manier niet wordt beschadigd.

Backpack kopen, waar moet je op letten?

Dus, backpack kopen?

Bezoek een winkel in de buurt waar ze backpacks hebben en pas er eens een paar. Het is belangrijk om gewoon te voelen welke tas bij jouw past. Maak geen overhaaste keuze en laat je in de winkel vooral adviseren als je een backpack koopt.  Je kunt je in ieder geval online oriënteren op een backpack en deze bijvoorbeeld in de winkel passen. Merken als NomadFjallraven en Deuter hebben een groot aanbod waar je eens door heen kunt speuren.

Heel veel succes met een backpack kopen! Ongetwijfeld dat je er veel plezier aan gaat hebben. 🙂

3 comments

 1. Comment by Puk

  Puk Reply 14 oktober, 2017 at 06:33

  Hoi Jiami, bij het stukje Prijs zit een fout in de eerste zin en dan het woordje zijn. Ik vind het trouwens echt een superleuke website

  [Antwoord]

 2. Comment by Hallo

  Hallo Reply 14 oktober, 2017 at 16:08

  Een jaar backpacken in azie kan makkelijk met 50 L 😉 60-80 is wel veel hoor, zeker voor vrouwen die vaak toch wat kleiner zijn dan mannen

  [Antwoord]

 3. Comment by Elke

  Elke Reply 17 oktober, 2017 at 10:58

  Wat een handig artikel! Weet nog steeds niet of backpacken echt iets voor mij is haha. Mooie website heb je trouwens!

  [Antwoord]

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go top