5 dingen om te doen op Ometepe

24 oktober, 2017

Ometepe, het eiland van Nicaragua dat bekend staat om haar twee grote vulkanen is een plek die zéker het bezoeken waard is. Zodra je op dit eiland komt voelt het een beetje alsof je in een ander wereldje komt. Een wereldje waar je nog steeds de sfeer van Nicaragua proeft, maar het toch net een beetje anders is. De mensen zijn – net als in het hele land – enorm vriendelijk en de sfeer op het eiland is erg vredig.

Vervoer op Ometepe

Om de twee vulkanen van dit eiland kan je niet heen. Zodra je over het eiland loopt en in de verte kijkt, zal je al snel een vulkaan zien. Dit is dan ook verreweg de hoofdattractie van het land, maar zijn een hele hoop andere dingen die je nog meer kunt doen hier. Onderschat echter niet de grootte van het land. Het eiland zou je niet per voet kunnen bewandelen, daar is het veel te groot voor. Met de fiets kan je enigzins nog wel een afstand afleggen, maar je zult niet meer dan een kwart van het eiland kunnen zien doordat er niet veel vlakke wegen zijn. Een scooter of ATV huren op het eiland is dan ook zeker geen slecht idee en wordt veel gedaan. Bepaalde plekken zijn vanuit Mayogalpa nog te bereiken met de chickenbus, maar dit is ook erg beperkt.

Wat te doen?

Hike de vulkanen op

In Ometepe kun je uiteraard op de twee vulkanen hiken. Er zijn twee verschillende vulkanen, de X en de Z. De X is een hogere vulkaan en staat dan ook bekend om het feit dat deze hike van zeker 5/6 uur erg pittig is. Mocht je gaan hiken, is de kans dat je bijna in de wolken bent (letterlijk!) erg groot. Onderweg zul je ongetwijfeld een hoop flora en fauna tegenkopen en zo nu en dan een aap. Een uitdagende hike, welke volgens sommige reizigers wel erg mooi is, maar dat ze voor de zware tocht toch een ietwat tegenvallend uitzicht hebben dankzij de wolken.
De Z is de ietwat kleinere vulkaan welke je ook kunt hiken, deze heeft een ietwat moerasserigere oppervlak waardoor deze hike weer anders is dan de andere. Deze hike duurt iets minder lang gezien de hoogte, mocht je dus meer fan zijn van een wat moerasserige route, go for this one!

Bezoek de waterval San Ramon

Er is een waterval genaamd San Ramon die zich ongeveer 3 kilometer van de hoofdweg bevindt. Als je een scooter of quad huurt, kun je de eerste twee kilometer hiernaartoe zelf rijden. Maar mocht je deze 3 kilometer zelf willen lopen, kan dat ook! De wandeling kost ongeveer 3 uur en kun je makkelijk zonder gids doen. De entree kost overigens $3,- per persoon en nog eens $2 extra als je je scooter meeneemt. Maar al met al is het een heel mooi plaatje om te zien!

Kajak tussen de alligators

In de buurt van Rio Istian kun je een kajak huren. In de vulkanen ligt een kleine rivier en een moerasgebied waar zich veel kaaimannen, schildpadden en andere dieren zitten. Met een beetje geluk kun je zelfs een alligator tegenkomen. Je kunt dit met gids doen, maar ook zonder, de keuze is aan jouw. Zeker een aanrader om een kajak te huren dus en wildlife op Ometepe te ontdekken.

Bezoek Charco Verde

Charco Verde is een natuurgebied waar je meerdere dingen kunt doen. Neem je fiets of scooter mee om het gebied te verkennen, of ga ter voet. Je kunt het grote meer bezoeken, wilde aapjes spotten of de prachtige vlindertuin in dit gebied bezoeken. Je bent hier wellicht een of twee uurtjes mee zoet, dus wellicht een idee om te combineren met een van de andere activiteiten.

Zwemmen bij Ojo de Agua

Een dagje afkoelen kan perfect bij Ojo de Agua. Dit natuurlijke bad is mega helder en perfect qua temperatuur. Daarnaast is dit ook nog eens gelegen in een prachtige omgeving tussen de vulkanen in. Het is weliswaar een beetje toeristisch (voor Nicaraguaanse termen) en je zult er wel wat restaurantjes vinden, maar het is zeker een toppuntje van Ometepe.

Al met al valt er op Ometepe dus voldoende te beleven! Wij verbleven er ongeveer 3 dagen en dat was naar mijn beleving een perfecte duur. Een dag erbij zou eventueel nog kunnen, mocht je het prettig vinden om wat rustiger te reizen. Maar dit eilandje is sowieso een van de hoogtepunten van Nicaragua. Wat een pareltje.

2 comments

 1. Comment by Lindsey Beljaars

  Lindsey Beljaars Reply 24 oktober, 2017 at 09:55

  Wat een prachtige foto’s heb je toegevoegd! Klinkt als een hele toffe plek

  [Antwoord]

 2. Comment by Joanne

  Joanne Reply 24 oktober, 2017 at 17:59

  Ik vind het zo gaaf dat je weer bent begonnen met je blog!
  Ik hou echt van jouw schrijfstijl en heb het ook echt wel gemist toen je een tijdje niet blogte!
  Heel leuk dat je zoveel over reizen schrijft en zoveel handige tips geeft!
  Ik wil ook nog heel veel gaan reizen, maar eerst nog even sparen 😉

  [Antwoord]

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go top